Een positief muzikaal coronaverhaal

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 09:32

Met toestemming van de ouders, deel ik graag het volgende verhaal met jullie. Het is er een dat ik al een tijdje zo enthousiast met mij meedraag en graag kwijt wil aan andere mensen. 

Toen ik in het voorjaar van 2019 nieuwe leerling musici toegewezen kreeg in House of Music (Antwerpen) zat daar een lief, grappig en vooral actief meisje van acht jaar tussen. Ze kwam naar de muzieksessies voor piano, maar had eigenlijk ook een heel grote liefde voor zang. 
Ik ging met haar aan de slag volgens de methode van Children are Composers. We begonnen en beëindigden de sessies met zangrepertoire. Daartussen werd er gewerkt aan het pianospel en maakten we onze eigen composities. 
Eigenlijk verliep dat allemaal wel vrij vlot, maar er was toch altijd een beetje het gevoel dat de piano niet 100% een match was.

In september 2019 gingen we samen verder en begon ik vooral meer en meer te experimenteren met haar stem en haar gevoel voor ritme. De piano begon zo systematisch een beetje op te schuiven, zonder dat ze zelf aangaf het te missen.  
Geleidelijk aan begon ze ook nieuwe instrumenten te ontdekken. Er zijn er enkele gepasseerd zoals gitaar, saxofoon, blokfluit, .. maar er was er één dat haar aandacht volledig trok en dat was de klarinet.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit deels ook wel gekomen zal zijn doordat mijn eigen klarinet altijd uitgepakt klaar lag om met de leerlingen te musiceren. Ze zei ook altijd hoe mooi ze het er uit vond zien. 
Dus, ik liet haar het instrument uittesten en voila! Ze kreeg er meteen geluid uit zonder enige problemen en als er klarinettisten of saxofonisten zijn die dit lezen, weten zij ook dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. 

We waren allebei zo enthousiast en wilden er graag volledig invliegen, maar toen kwam onze lieve vriendin corona roet in het eten gooien. Plotseling moest alles online. Daar zaten we dan mooi. Zij aan de ene kant zonder klarinet en ik aan de andere kant met klarinet. 
Gelukkig vond ik gauw een oplossing. Ik deed wat telefoontjes en binnen een aantal dagen had ze haar New York Symphonic klarinet, in het knalroos trouwens, in huis! Dit zijn kindvriendelijke kunststof klarinetten. Ik heb er ook zelf al op gespeeld en deze zijn echt verrassend goed om "maar" voor kinderen en "maar" uit kunststof te zijn. 

We zijn dan meteen online aan de slag gegaan. Dat wou dus zeggen dat ze het in elkaar steken van het instrument, het monteren van het riet en het aanleren van de juiste mondstand al-le-maal online moest leren.
Ik dacht toen echt: "Dit lukt nooit. Dat corona maar snel van de baan is." 

Ik had ongelijk. Nog nooit heb ik zo extreem ongelijk gehad. Wat een talent.
Deze jongedame leerde op nog geen maand tijd de volledige toonladder van sol groot spelen. Zonder fouten, zonder haperingen. Ritmes van één, twee, drie en vier tellen gingen zonder probleem, alsook de twee achtste noten. 
Zo een snelle progressie had ik nog nooit gezien. Zeker niet voor klarinet bij kinderen en al zeker niet bij een beginner. 

Vandaag is het 15 december 2020. Ze volgt nu, met de zomermaanden er tussenuit, zeven maanden les. Dat zijn ongeveer vierentwintig lessen.
Op deze vierentwintig lessen heeft ze maar liefst 25 noten en grepen leren spelen. Dit zonder een bestaand methodeboek te gebruiken uit de lokale muziekwinkel, maar met specifieke oefeningen én zelfgeschreven composities. 
Met zelfgeschreven bedoel ik dan ook echt dat deze leerling ze volledig zelf maakt. Op de foto hierboven zie je hoe ze eerst de noten heeft gekozen. Achteraf voegt ze het ritme nog toe.  

Momenteel is Studio LISI volop bezig met haar eigen methodeboek op punt te stellen. Deze leerling, uit House of Music, volgt dus voorlopig, naast de methode van CaC, het boek "Klarinet spelen met Sibe en Mol - deel 2".

Waar dit verhaal mij nog gaat brengen, weet ik niet. Ik kijk er alvast enorm naar uit en breng jullie binnen enkele weken op de hoogte! 

En zingen? Dat doen we nog elke keer om de sessie te beginnen en te beëindigen! ;-)

x Lisi


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.